Amalgerol
- zwiększa aktywność mikroorganizmów glebowych nawet do 200% (azobakter, bakterie rozkładające celulozę i chitynę antagoniści nicieni i fuzarium)
- poprawia przebieg mikoryzy w glebie ponad 7- krotnie, powoduje to kolonizację i powiększenie systemu korzeniowego
- zwiększa zdolność do pobierania wody i składników mineralnych
- wzmacnia ochronę korzeni przed patogenami
- zwiększa odporność rośliny na suszę
- zmniejsza zagęszczenie gleby przez intensywny rozwój drobnoustrojów i organizmów wyższych.
Młode rośliny na początku wegetacji do 70% wszystkich wytworzonych asymilatów przekazują do korzeni. Część z nich wykorzystana jest do budowy systemu korzeniowego a część na wydzieliny korzeniowe: węglowodany, aminokwasy, kwasy karboksylowe, itd. będące pożywką dla drobnoustrojów glebowych.
Amalgerol częściowo zastępuje niektóre z tych wydzielin zmniejszając wydatek energetyczny rośliny na ich wytworzenie w krytycznym momencie jakim jest początek wegetacji. Roślina tym samym nie musi przeznaczać tak dużej ilości asymilatów na wydzieliny korzeniowe, a może je wykorzystać na wzrost korzeni, łodyg i liści.
Przy stałym stosowaniu w sposób znaczący poprawia stan gleb – polepsza strukturę likwiduje podeszwę płużną.
Doświadczenia pokazują, że po zastosowaniu Amalgerolu istotnie zwiększa się w glebie liczba i gatunki pożytecznych drobnoustrojów. Zmniejsza się natomiast ilość nicieni i grzybów chorobotwórczych w tym z rodzaju fuzarium.
Średnie z badań na Uniwersytecie w Brnie w latach 1995-1996 i 1997-1998
Stosowanie preparatu Amalgerol zwiększa pH gleby oraz istotnie wpływa na dostępność i pobieranie składników odżywczych.
Zwiększenie dostępności składników odżywczych
Średnie z badań na Uniwersytecie w Brnie w latach 1995-1996 i 1997-1998