Kukurydza

Temperatura zwłaszcza w początkowym okresie kiełkowania i wschodów jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój i plonowanie kukurydzy. Szybkie kiełkowanie zapewnia temperatura powyżej 10°C. W niższych temperaturach kiełkowanie i wschody są wydłużone i nierówne. Szybkie wschody pozwalają kukurydzy na podjęcie konkurencji z szybko rosnącymi chwastami o wodę i składniki pokarmowe. Kukurydza mając możliwości wytwarzania bardzo głębokiego systemu korzeniowego do 2m, może być uprawiana na różnych rodzajach gleb – również na słabszych, pod warunkiem, że korzenie nie napotkają na przeszkody w postaci zbyt zwięzłych warstw gleby co ogranicza wzrost korzeni.

Wysokość plonu uzależniona jest od mykoryzy w 60-80%. Amalgerol zwiększa przebieg mykoryzy ponad siedmiokrotnie co wpływa na potencjał plonotwórczy rośliny uprawnej i stanowiska.

Amalgerol - stosowanie kukurydza

 

Amalgerol - kukurydza

 

Dawkowanie:

minimum 2 krotny zabieg

    • w fazie 4-8 liści i powtórzyć przed okresem wydłużania łodyg – 3,0 – 5,0 l/ha
    • rozkładanie słomy – 5,0 l/ha + 10-20 kg mocznika na słomę, po uprzednim spulchnieniu gleby
    • ilość wody – 250 – 300 l/ha

 


^

Ta strona używa plików COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.Zgadzam się