Rzepak

Rzepak ozimy nie znosi zbytniego zagęszczenia warstw ornej i podornej co prowadzi do zaburzeń w rozwoju systemu korzeniowego. Nie powinien być uprawiany na glebach o wyraźnie wykształconej podeszwie płużnej.

Ograniczenia te w dużej mierze znosi stosowanie Amalgerolu, które poza korzystnym działaniem na same rośliny wpływa również na rozluźnienie struktury gleby i likwiduje podeszwę płużną. Liczne przeprowadzone badania wskazują jednoznacznie na wyraźną poprawę wzrostu i plonowania rzepaku ozimego po zastosowaniu Amalgerolu. W technologii z Amalgerolem warto pamiętać o stosowaniu nawozów zawierających mikroelementy, których roślina nie może pobrać z gleby.

Amalgerol - stosowanie rzepak

Efekty stosowania Amalgerol’u w rzepaku:

    • wzrost plonu nasion i oleju
    • poprawa wschodów i rowoju młodych roślin
    • zwiększona ilość pędów i łuszczyn na roślinie

 

Średni przyrost plonu po zastosowaniu Amalgerolu w dawce 5 l/ha wiosną
z 30 doświadczeń bez stosowania fungicydów i nawozów dolistnych.
+ 450 kg/ha

Amalgero - rzepak dzialanie

 

Dawkowanie:

minimum 2 krotny zabieg

    •  jesienią w fazie 5 liści – 2,5 – 3,0 l/ha
    • wiosną 1-2 x wraz z zastosowaniem środków owadobójczych i grzybobójczych – 3,0 – 5,0 l/ha
    • ilość wody – 250 – 300 l/ha

 


^

Ta strona używa plików COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.Zgadzam się